Det finns en hel del saker som att bar att veta om du ska köpa en begagnad bil. Genom att ha koll på vanliga fallgropar så kan du undvika risker som köp av begagnad bil kan innebära om man har riktig otur. Se till att hitta en begagnad bil som förhoppningsvis blir ett riktigt fynd!

Det finns många skumma aktörer på marknaden, likväl som det finns många pålitliga. Kolla in begagnade bilar på bilweb.se, som samlar seriösa bilhandlare som erbjuder bra begagnade bilar. Men som alltid inför ett bilköp så är det bra att som köpare också ha koll. Då säkrar du upp för att allt blir rätt och att alla parter blir nöjda med affären. 

Köp från bilhandlare omfattas av konsumentlagen

Försäljningen för begagnade bilar ökar, läs mer. Om du ska köpa begagnad bil, så kan det vara klokt att köpa av en bilhandlare. Detta för att du då omfattas av konsumentköplagen. Detta ger dig bland annat rätt att reklamera bilen i tre år efter köpet, skriver Aftonbladet i en artikel. Men bra att veta är att det ofta kan vara lite dyrare att köpa en begagnad bil från bilhandlare än att göra det från en privatperson. Om du känner att du har full koll på bilen du ska köpa och har alla papper i ordning, så kan du också köpa från en privat säljare. Men då har du inte någon reklamationsrätt och det medför då vissa risker.

Fällor – begagnad bil

Det är inte helt lätt att köpa begagnat. För att undvika fällor så gäller det att du är noggrann i processen. Kontrollera alltid alla villkor som gäller hos bilhandlare och se till att få alla löften på papper, tipsar Dagens Nyheter. Kontrollera bilens historia och om den som säljer bilen verkligen är dess ägare. Be om att få provköra bilen en längre sträcka så att bilen inte brakar ihop bara runt hörnet. Kom ihåg att saker som ofta är för bra för att vara sant – ofta också är det.

Checklista

  • Se om handlaren är ansluten till Motorbranschens Riksförbund
  • Om du köper privat: kolla upp ägaren
  • Kolla upp bilens krockhistorik
  • Kontrollera att all säkerhetsutrustning finns
  • Kolla att alla papper finns och ser bra ut
  • Syna bilen noga
  • Provkör länge
  • Få löften på papper