Vintern står för dörren, vilket innebär att efterfrågan på däck för vinterväglag ökar. Som alltid vid denna tid går debattens vågor höga. Är det bäst att välja vinterdäck med eller utan dubbar?

VinterväglagDet är inte alla som tänker på det, men det finns faktiskt tre typer av vinterdäck på marknaden i Sverige: dubbdäck, dubbfira däck för nordiskt väglag, och dubbfria däck för kontinentala vägar. Dubbfria däck, som också kallas friktionsdäck, bullrar mindre, och man kan byta till dem tidigare på hösten. En del svenska förare har tre uppsättningar däck: sommardäck, europeiska friktionsdäck och dubbdäck. Vad är då skillnaden?

Europeiska friktionsdäck är, något förenklat, konstruerade för tyska vägar och tyskt väglag. De fungerar bra på våta vägar, men sämre på snö och is. Därför är det en del svenskar som kör med dem under vår och höst, för att sedan byta till dubbdäck eller nordiska friktionsdäck när vinterväglaget kommer. Bor man en bit norrut i landet kan det definitivt löna sig. Även om dubbfria däck blir allt bättre så kvarstår dubbdäckens överläge. De innovationer som man kommer på för friktionsdäck kan även användas på dubbdäck.

I Alperna är det å andra sidan få som byter däck inför vintern. I stället anpassar de hastighet och körstil efter väglaget. Det låter som en utopi för en svensk, men kan de där så borde vi kunna här också. De flesta har dessutom snökedjor i bagageutrymmet.

EU-märkning, bra eller dåligt?

EU-märkning av däck är bra, men inget som man ska stirra sig blind på. Märkningen betygsätter greppet på vått underlag, rullmotstånd och buller. Det är förvisso faktorer som man bör ta hänsyn till, men av ett bra däck krävs mer än så. Bullermärkningen ger dessutom ingen större vägledning för en svensk, eftersom vi har en annan typ av asfalt på våra vägar.

För den som vill veta mer om olika typer av vinterdäck rekommenderas den här artikeln, där tidningen Auto & Motorsports expert besvarar frågor om vinterdäck.