Snön är här, i alla fall uppe i norr och om en månad är det lag på att alla bilar i landet ska vara iklädda sin vinterskrud – med andra ord: det är dags att sätta på vinterdäcken.

vinterdack-mindreDet finns många anledningar att titta till dina däck på bilen nu, kanske inte för att se om du behöver köpa fälgar eller kolla om lacken behöver bättras på. Nej. Nu är det hög tid att kontrollera så att du satt på vinterdäcken. Speciellt om du bor norr upp i landet, för där har snön redan kommit och i Auto, Motor & Sport skriver man att från SMHIs sida redan gått ut med en varning – och att alla meteorologiska prognoser pekar mot att vintern kommer vara här inom kort, vilket gör att snökaoset kommer att beröra hela landet. Och enligt reglerna, som finns tydligt formulerade i till exempel Expressens artikel i ämnet, står klart och tydligt att till exempel dubbdäck får användas mellan 1 oktober till och med 15 april men även annan tid på året när vinterväglag råder. Och vinterväglag råder nu och enligt reglerna är det även okej att sätta på sina vinterdäck. Men hur byter man då däck? Det är enkelt.

Så enkelt byter du däck

vintervagAtt byta däck är något som många tycker är svårt, och det utan att ens ha prövat. Men det är faktiskt inte så svårt som det kanske verkar och i Metro har man sammanställt en steg-för-steg-lista att bocka av vartefter man gjort ett moment – och det är inte svårare än följande:

  1. Domkraft – använd en riktig garagedomkraft som du kan hissa upp hela bilen med och använd inte den som följde med när du köpte bilen. Den är till för enstaka nödsituationer och ska endast användas vid sådana tillfällen för att inte slitas ut. Glöm heller inte att lätta lite på hjulbultarna innan du hissar upp bilen, kolla även så både växel och handbroms ligger i och att platsen du valt att arbeta på är plan.
  2. Sätt de bästa däcken bak – anledningen till detta är att minimera risken för sladd och även något bättre broms-, våt- och slaskegenskaper.
  3. Skruva fast korsvis – glöm inte att kontrollera bilens exakta åtdragningsmoment vilket finns att hitta i instruktionsboken och när fäljen satt sig efter lite åkande med bilen kan du dra åt lite till.

Håll efter dina vinterdäck för bättre hållbarhet

Se till att kontrollera dina vinterdäck med jämna mellanrum för att hålla dem i så bra skick som möjligt. Det gör du genom att kolla bland annat lufttryck eftersom att ett dåligt tryck försämrar vägegenskaperna och samtidigt höjer bilens förbrukning samt sliter på däcken. Ett tips är även att byta plats på fram- och bakdäck när du kört närmare 600 mil med däcken eftersom att dessa slits olika och du får däcken att hålla längre om du växlar. Likaså kan det vara bra, speciellt i hala vintertider, att köra försiktigt med bilen och undvika hårda inbromsningar och accelerationer – detta ska speciellt iakttas när man kör med dubbdäck efter som dubbarna behöver tid att köras in.