Volvo har tillsammans med sin ägare Geely presenterat sitt första samarbetsprojekt, Lynk & Co.

Volvo, som knappast är ett billigt märke, ägs sedan en tid tillbaka av kinesiska Geely, som sätter sitt namn på bilar i en betydligt lägre prisklass. Mellan dess två märken finns ett ganska stort segment, som svenskarna och kineserna (och en massa andra nationaliteter som på ett eller annat sätt arbetar på Volvo eller Geely) nu tar sikte på, med det nya bilmärket Lynk & Co.

De senaste trenderna inom bilindustrin är uppkopplade bilar, med el- eller hybriddrift. SUV-trenden håller också i sig, och Lynk & Co tar vara på allt detta. Den första bilmodellen är en mindre SUV, som kommer att finnas som hyrbid och som laddhybrid. Utseendemässigt har bilen drag av både Volvo XC40 (som stannade på konceptstadiet) och Porsche Macan.

Det nya bilmärket bryter också ny mark när det kommer till ekonomin. Bilarna kommer inte att finnas hos återförsäljare, utan ska säljas direkt till kunden från fabriken, enda fram till garageuppfarten. Kunderna ska teckna en prenumeration på sina bilar, där de fasta kostnaderna ingår, och när något behöver åtgärdas hämtas bilen hos kunden. Det kommer heller inte att vara möjligt att välja mellan en massa olika utrustningsalternativ, utan bilarna kommer att säljas med premiumnivå som standard.

Enligt Aftonbladet kommer bilen att ha en ”delningsknapp” som gör det möjligt att låta andra dela bilen. Exakt vad detta betyder i praktiken är lite svårt att veta. Klart är i alla fall att om den här bilen blir en framgång, även en måttlig sådan, kommer den att förändra mycket. Förändringarna kommer kanske inte främst att gälla fordonsdesign och funktioner, för där är det andra tillverkare som ligger i framkant, utan allt runt omkring, som också ingår i att vara bilägare. Inte minst därför ska det bli mycket intressant att följa detta svensk-kinesiska projekt.