Regeringen förslår en ändring om lagen om att vissa branscher ska ha personalliggare för att förhindra svartarbete och ändringen är att införa denna regel även på bilverkstäder – så om det inte finns en personalliggare på verkstaden redan kan det vara en god idé att skaffa en.

Bild lånad från Nuba.se

På bilverkstäder är det inte krav på att det ska finnas personalliggare. Men det finns ett förslag från regeringen om att införa ett sådant krav, silket bland annat Skatteverket skriver om. Så om det inte finns en sådan på företaget ännu kan det vara en god idé att införskaffa en sådan. Och man ska inte tro att det bara är jobbigt med personalliggare och allt som hör denne till, tvärt om. En bra personalliggare kan hjälpa verkstaden och företaget att gå med vinst då denne kan användas för tidsrapportering, bistå vid lön och fakturering samt hjälpa bilverkstadens chefer att hålla koll på vart sina anställda befinner sig. I alla fall om man har en app-baserad sådan här liggare, och det kan man köpa hos företaget Nuba på adressen https://nuba.se/personalliggare/. Deras personalliggare har dessutom blivit godkänd av facket, i alla fall inom byggbranschen där den här typen av produkter idag måste användas, så man kan vara säker på att den är anpassad efter rådande arbetsmiljöregler.

Personalliggare har hjälpt mot svartarbete

Även om man inte trodde det när kravet på personalliggare infördes så har detta krav faktiskt bidragit till minskat svartarbete. Därför vill regeringen utöka kravet till fler branscher än vad det är idag. På sin hemsida skriver regeringen att man även vill att detta krav på personalliggare ska finnas på bilverkstäder, inom partihandel med livsmedel och inom kropps- och skönhetsvård. Det är snabba puckar som gäller. Redan 1 juli 2018 föreslås lagändringen träda i kraft. Och det är inte bara detta som görs gällande detta datum, även regler om arbetsgivardeklaration på individnivå och månadsbasis införs – och i och med det kan en personalliggare verkligen underlätta i redovisningen!

Här berättar Skatteverket mer i en video: