Bilen är ofta den viktigaste delen av polisens utrustning. Därför är det intressant att läsa om vilka fordon som poliskåren i ett land väljer.

I den svenska polisens fordonsflotta dominerar Volvo idag fullständigt när det gäller radiobilar. Eftersom den ”svenska” tillverkaren inte har några minibussar i sortimentet använder den svenska ordningsmakten VW T5 Multivan och Caravelle. Man kan också fortfarande se en del av Mercedes’ Sprinter-modeller.

Den vanligaste radiobilen i Sverige idag är troligen Volvo XC70, och tidigare var också SAAB en vanlig modell. Andra bilmärken som har använts av den svenska polisen är Chevrolet, Volkswagen, Land Rover, Jeep, Ford och Toyota. Även om upphandlingen troligen fler med hänsyn till flera faktorer är det troligt att Volvos dominans idag handlar om patriotism. Bilar som utvecklats i Sverige borde också vara mer lämpade för att klara det svenska klimatet.

Hur ser det då ut i andra länder? I Italien finns två poliskårer varav den ena, Carabinieri, är en del av försvaret och upprätthåller säkerhet och trygghet på landsbygden. Nyligen blev upphandlingen av deras nya tjänstefordon klart, och valet föll på en inhemsk bil: Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio, som har slagit flera sportbilar på Nürnbergring. Bilen är också de italienska motorjournalisternas favorit. Troligen fick italienska inrikesministeriet mängdrabatt, för en Quadrifoglio med 510 hästkrafter och 600 newtonmeter kostar 710 000 kronor. Vill man jämföra med Sverige är det intressant att carabinieri väljer en sedan. I vårt land dominerar ju kombis stort. Tydligen har svenska poliser mer utrustning i sina bilar.

I AustralienVanlig polisbil från Australien

Poliskårer kan också köpa in bilar som har en annan typ av prestanda än den man vanligen förknippar med polisarbete. New South Wales är Australiens mest folkrika delstat, och polisen där har nyligen bestämt sig för vilken bil som ska köpa in för ett projekt som inte handlar om traditionellt polisarbete. I stället handlar det om sociala projekt, där man hoppas kunna få ungdomar i utsatta områden att ta kontakt med polisen, och också öka intresset för polisyrket. Där kan häftiga bilar vara en s.k. ice breaker, tänker man. Bilar som tidigare har använts för detta är bl.a. Audi RS4 Avant, Jaguar XF Sedan och en Porsche Panamera, som lånades ut av Porsche i Australien. Samtliga har haft delstatspolisens lack och dekaler.

Nu har valet fallit på Audi S7 Sportback. Bilder på bilen, med dekaler, finns här. Dekalerna har valts ut av Audis australiensiska facebook-fans, och det är Audi i Australien som lånar ut bilen under en 12-månadersperiod. Den kommer att användas i Lake Illawara, en förort till delstatens tredje största stad Wollongong. Normalt använder sig polisen i Australien av Ford Falcon och Holden Commodore, GM-bilar som tillverkas i landet. Det har också hänt att man valt att använda ”sexigare” modeller från Ford och Holden, men sedan några år tittar man också utanför det egna landet.

Vi som driver den här sajten, och som är nördigt intresserade av just däck, undrar naturligtvis vilka däck som kommer att användas, både i Australien och i Italien. Men det framgår tyvärr inte i de artiklar som vi har läst.