Nu är vintern i full gång och för några dagar sedan var det sista dagen att byta från sommar- till vinterdäck vilket många också hunnit göra – men något som nu oroar är att centraleuropeiska däck smugit sig in på marknaden, och dessa kan vara rent av livsfarliga att köra med.
Nu är det dags att byta däck om du inte redas gjort det. Men vad du än gör: byt inte till centraleuropeiska däck. Dessa är nämligen inte anpassade för vår typ av klimat utan fungerar bara på varmare breddgrader och att köra med dessa här uppe i kalla norr kan vara förenat med ren livsfara. Därför vill nu NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, att man i Sverige inför en ny märkning på däcken för is-prestanda. Till Aftonbladet säger bland annat NTF:s generalsekreterare Marie Nordén att man vill stoppa dessa däck från att ens nå den svenska marknaden med tanke på att de inte är anpassade för vårt klimat. Men hur har de hamnat här från första början? Enligt föreningen grundar sig detta på att allt fler i landet väljer att köra dubbfritt till förmån för andra sorters vinterdäck – och på så vis har dessa centraleuropeiska däck nästlat sig in på marknaden.
Presterar sämre på is
I tester som utförts på is har det visats att de centraleuropeiska vinterdäcken får en nästan dubbelt så lång stoppsträcka som ett vanligt dubbat vinterdäck och sett i jämförelse med ett odubbat vinterdäck blir sträckan 30 procent längre. Därför vill man från NTF:s sida varna alla bilister för dessa samtidigt som man uppmanar till att köpa däck som är anpassade för vårt nordiska klimat. Något annat man också från föreningens sida önskar är en ny sorts märkning på vinterdäcken på hela europeiska marknaden och denna ska visa däckets is-prestanda. På så vis vill man göra det enklare för konsumenten att välja sina däck – idag hänger det mesta på återförsäljaren i däckaffärens och dennes kunskap. Men då många handlar på nätet utan att först konsultera en expert där menar NTF att man behöver denna märkning för att själv som konsument också kunna se om däcket passar i svenskt klimat.